Hur fungerar tjänsten?

Blockr tele- och reklamspärr

Blockr tillhandahåller från och med april 2018 ett helt nytt sätt att slippa oönskade telefonförsäljningssamtal. Tjänsten är mycket enkel men är också ett helt nytt sätt att slippa oönskad telefonförsäljning. Svensk lag ger dig rätt att själv bestämma om du vill bli kontaktad av telefonförsäljare. Om du inte vill det så blir det olagligt för telefonförsäljarna att kontakta dig. Du kan till och med få skadestånd! Du kan göra detta själv men du kan inte göra det i den omfattning och med den noggranna kartläggning som Blockr gjort och därefter byggt upp ett automatiserat system för.

Så här funkar tjänsten

– Du legitimerar dig med Bank ID och ger Blockr AB fullmakt att spärra dig mot direktmarknadsföring.

– Blockr mailar ut din ”spärr” till de stora företagen som arbetar med kundbearbetning samt ett hundratal företag inom telemarketing och telefonförsäljning.

– Spärren får direkt effekt men utifrån hur dessa aktörer idag anpassat sig till rådande marknadsföringslag så kan det ta upp till tre månader innan din spärr får full effekt.

Skadestånd?

Om ett företag ringer eller skickar reklam till dig trots att du motsatt dig det med hjälp av Blockrs tjänst så har företaget behandlat dina personuppgifter i strid med gällande integritetslagstiftning. Din integritet har då kränks och du kan ha rätt till skadestånd. Skadeståndet är så klart relativt lågt och det är därför som enskilda inte har möjlighet att driva en sådan process mot ett företag. Kostnaderna för att driva processen skulle överstiga skadeståndet. Genom Blockr har du möjlighet att anmäla företag som inte respekterar att du spärrat dig. Om Blockr får in en sådan anmälan från flera personer kommer Blockr driva processen i form av en grupptalan.

Det bästa skyddet mot telefonförsäljning helt kostnadsfritt

Vårt mål är att samtliga i Sverige som inte önskar få telefonförsäljningssamtal ska använda denna tjänst. Utifrån våra undersökningar och beräkningar uppskattar vi det till ca 5 miljoner personer mellan 18 – 99 år. Blockr erbjuder denna tjänst helt kostnadsfritt och det kommer aldrig kosta något för enskilda.

Juridiken och tekniken bakom Blockr Tele- och reklamspärr

Läs mer om tekniken och juridiken Blockr Tele- och reklamspärr här.